PORTAL RODNA ZEMLJA
(zgoraj v menuju se da ogledovati fotogalerije - izbereš s klikom)

 

Portal je namenjen spominom na domovino, na lepe kraje in na potovanja, dogodke, ljudi.

Trenutno sta na njemu le dva dogodka, ki sta povezana z najstarejšo trto na svetu. To je trgatev na Lentu v Mariboru 2008 in Trgatev v Melbournu (seveda ne v mestnem centru, ampak v bližnjih "goricah"). Ideja in želja portala je bogatiti vsebino tako s fotografskimi motivi, kot tudi z zgodbami in video posnetki. Želja je pokazati našo domovino (Slovenijo) in tudi druge "domovine" ljudi, ki so s Slovenijo povezane.

Ime "Rodna zemlja" je nastalo s prvotne zamisli, da bi portal ponujal rodovitno slovensko zemljo zainteresiranim naročnikom. Ne gre toliko za domače slovenske kupce, ki lahko gredo po zemljo v bližnjo hosto ali pa jo kupijo (uvoženo kitajsko), temveč za tiste, ki so stik z "rodno zemljo" zgubili z odselitvijo na druge kontinente.

Ideja je malce zastala, saj recimo v Australijo ni teko enostavno uvoziti česarkoli. Australske oblasti bi moj predlog, da bi tja izvažal zemljo (z vsemi njenimi živimi organizmi), verjetno jemale kot grdo provokacijo. Res je, da sem pomisli na sterilizacijo zemlje in uradno pakiranje, s certifikatom... toda, potem zemlja ni več "rodna", je le še "navadna". Sicer pa: zakaj neki Slovenec v tujini ne bi smel naročiti vrečkico pristne slovenske zemlje za spomin na dom, še posebej, če bi jo po njegovih navodilih šel skopat na točno določen kraj.

Ker je s pravo zemljo preveč težav, pa je zemlja postala v prispodobi: fotografiranje rodne zemlje, po naročilu. Ideja je fotografirati Slovenijo tam, kjer nekoga zanima, pa ne more iti sam pogledat. Recimo nekdo si želi videti svoj domači kraj, ker nima možnosti osebnega obiska. Ekipa gre posneti in pofotografirati domačo vas, domačijo, krajino. Lahko se po naročilu naredi tudi kratek film in intervju s sorodniki. Izdelek prejme naročnik po pošti.

Omejitev ni!

Mihael Tominšek
(moja prva izvršena želja je bila najti, obiskati in preko fotografij in filma povezati strica z njegovo matično družino, ki ga niso videli 58 let, ter vsaj zadnjih 15 let bili brez vsakih stikov - slike in reportaža kdaj drugič)